Jäst i test med ett hopp om möjligheten att jäst ska ersätta soja. Det är en idé som utvecklas av Orkla där man nu forskar kring en ny proteinbas.
Orkla forskar kring en ny proteinbas avsedd för framtida vegoprodukter. Det gör man på klassiska Kronjäst-tillverkarens anläggning i ett nytt dotterbolag.
Orkla Alternative Proteins är namnet på dotterbolaget som ska att öka hastigheten i koncernens satsning på växtbaserat.
Det ska ske genom investeringar, uppköp och partnerskap men även forskning.
– Vi har inte tillräckligt med planeter för att föda hela världen med kött. Kött står redan nu för 15 procent av världens koldioxidutsläpp och konsumtionen ökar fortfarande. Alternativa proteiner kommer att behövas för att täcka en del av det framtida proteinbehovet, säger Elin Tveito Lidman, vd hos Orkla för det nya affärsområdet, till di.se.
Initialt ska man bland annat undersöka om svenskodlad jäst kan användas som proteinkälla i köttersättningsprodukter som korv och färs.
Man har fått ett forskningsanslag på en halv miljon kr från innovationsmyndigheten Vinnova.
– Hela fokuset är att ta reda på vad som krävs för att använda svenskodlad jäst som proteinkälla. Jäst kräver mindre land och vatten än soja, vilket innebär ett mindre klimatavtryck. På längre sikt ser vi att jäst potentiellt kan vara ett alternativ till soja, vilket även kommer ha en positiv effekt på lokal matproduktion, säger Elin Tveito Lidman till di.se.