Någon månad efter att coronapandemin var ett globalt faktum varnades – bland mycket annat – för att kaffepriset kunde stiga kraftigt som en följd.
Nu konstaterar experterna att det inte blev så men att istället kvalitén kan hotas.
Skörden av kaffebönor började i maj i Brasilien och Colombia och fortfarande finns en oro för att man inte ska få tillräckligt många skördearbetare på grund av corona-situationen.
– Om inte arbetskraften kommer så att man kan skörda precis när det är dags är det risk att det blir sämre kvalitet på bönorna, säger Emma Frödå, lantbruksexpert på Danske bank, till TT.
Det finns även en oro för att logistik och transporter ska få problem utifrån coronasituationen med förseningar som följd.
Största rädslan bland kafferosterierna gäller dock att konsumtionen av högkvalitativt kaffe ska sjunka i krisens spår.
– Det är de här exklusiva bönorna som de tjänar ganska bra pengar på som tappar i pris. Har man inte så mycket att röra sig med så kommer de flesta att fortsätta dricka kaffe men kanske en billigare sort, säger Emma Frödå i samma intervju.