Kämpar med skam och höga kostnader

Foto Findus

Lästid: 2 minuter

Dela nyhet

En ny undersökning från Norstat, genomförd på uppdrag av Findus, avslöjar att unga vuxna mellan 18 och 29 år i Sverige står för en oproportionerlig mängd matsvinn, trots en minskning jämfört med föregående år. Denna åldersgrupp upplever också den största känslan av skam när de slänger mat.

Matsvinn är en av de mest betydande miljöutmaningarna i svenska hushåll. Enligt Livsmedelsverket slänger svenskar mat värd cirka 1 330 kronor per person och år, vilket för en familj på fyra personer kan bli över 5 000 kronor årligen. Naturvårdsverket rapporterar en positiv trend med minskande matsvinn, men ändå är 26 procent av det totala livsmedelsavfallet i svenska hushåll ätbart matsvinn.

Henrik von Lowzow, Cluster Marketing Director på Findus Norden, påpekar vikten av att minska matsvinnet och ser fryst mat som en potentiell lösning:

– ”En stor del av matsvinnet består av mat som blivit gammal eller inte äts upp. Här kan fryst mat bli den oväntade hjälten för hushåll i kampen mot matsvinnet.”

Unga Vuxna och Matsvinn

Trots en viss minskning i matsvinnet är unga vuxna fortfarande den grupp som slänger mest mat. Enligt undersökningen slänger var tionde ung vuxen alltid mat som passerat bäst-före-datum utan att lukta eller smaka först. Endast två procent av de över 65 år gör samma sak. Dessutom uppger nio procent av unga vuxna att de aldrig fryser in mat, jämfört med tre procent av dem mellan 50 och 64 år.

Det finns också en utbredd tro bland unga att fryst mat är mindre hälsosam, och få överväger att byta ut färsk mat mot frysta alternativ av ekonomiska skäl. I snitt uppger tio procent av svenskarna att de aldrig fryser in överbliven mat.

Lauren Woodley, Nutritional Manager på Nomad Foods, förklarar att den kommersiella djupfrysningsprocessen är en effektiv metod för att bevara matens näringsvärden och smak.

Generationsskillnader i Ansvar

Undersökningen visar att det finns en skillnad i uppfattningen om ansvar för att minska matsvinnet mellan olika åldersgrupper. Äldre svenskar anser i högre grad att hushållen har det största ansvaret, medan yngre ofta ser regeringen och livsmedelsbutikerna som de som bör ta ansvar. En tredjedel av de unga vuxna anser att myndigheterna bör leda arbetet mot matsvinn.

Henrik von Lowzow betonar att fryst mat är en viktig del av lösningen men inte den enda:

– ”Fryst mat är inte lösningen på allt, men det är en av flera viktiga lösningar i arbetet mot matsvinn.”

Skam och Ångest Kopplade till Matsvinn

Trots medvetenheten om matsvinnets konsekvenser känner många unga vuxna skam och ångest över att slänga mat. Enligt undersökningen uppger 18 procent av 18–29-åringar att de känner skam, medan 19 procent känner ångest vid matsvinn. Samtidigt visar resultaten att 43 procent av unga vuxna erkänner att fryst mat kan hjälpa till att sänka matkostnaderna, men 36 procent anser att de har för lite plats i frysen.

Sammanfattning

Trots att unga vuxna har minskat sitt matsvinn, kämpar de fortfarande med skam och en bristande förståelse för fördelarna med fryst mat. Med insikter från undersökningen kan det bli viktigare att öka medvetenheten om hur fryst mat inte bara kan bidra till att minska matsvinnet, utan också hjälpa hushåll att spara pengar. Att främja en mer positiv inställning till frysta livsmedel kan vara en nyckelkomponent i att adressera matsvinnet i svenska hushåll.

Annons

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil