För att bekämpa plastförorening och dess negativa påverkan på miljön har EU antagit Engångsplastdirektivet, som syftar till att minska plastförbrukningen och främja hållbara alternativ. Ett viktigt steg i detta direktiv är att från och med juli 2024 måste alla plastkorkar sitta fast på dryckesförpackningar för att få säljas på den svenska marknaden. Kiviks Musteri har anpassat sig till detta och introducerar sina nya förpackningar med fastsittande plastkorkar från och med januari 2024.
Plastens skadliga påverkan på miljön
EU-direktivet fokuserar på de tio vanligast förekommande skräpföremålen i naturen, där plastutgör en betydande del. Nästan 85% av havsskräpet består av plast, varav nästan hälften utgörs av engångsartiklar. Plast är skadligt för både djurliv och miljön, och en stor del av plasten är svår att återvinna. Målet är att minska alla engångsartiklar, oavsett material, och därmed minska nedskräpningen och förbättra återvinningen.
Kiviks Musteris nya förpackningar och återvinningsprocess
För att möta kraven i EU-direktivet lanserar Kiviks Musteri nu sina nya förpackningar där plastkorkarna sitter fast. Efter att förpackningen är tom uppmanas konsumenterna att lämna kvar korken på förpackningen, som sedan ska sorteras som papper. Principen är att förpackningar med olika material bör sorteras efter det material som väger mest. Denna nya funktion kan kräva en omställning för konsumenterna, men fördelarna av att se till att korkarna återvinns istället för att hamna i naturen är betydande.
Miljövinster och behovet av förändring
Korkar är en av de vanligaste föremålen som förorenar stränder idag, och nedbrytningstiden för plast är hundratals år. Därför är det viktigt att övergå till återvinningsbara alternativ för att minska den långsiktiga miljöpåverkan. Återvinning av plast har enorma miljövinster, och enligt beräkningar motsvarar återvinningen av en miljon ton plast att ta bort en miljon bilar från vägarna.