Marknaden för växtbaserade produkter har avtagit, konstaterar Fazer i ett pressmeddelande.
För att möta en nedgång planerar Fazer att dela upp sin produktion på två fabriker, där havre- och växtbaserade drycker tillverkas i Tingsryd och gurt i finska Koria.
– I Koria har vi expertis och erfarenhet för att producera havrebaserade gurter, medan vi i Tingsryd har årtionden av erfarenhet och mycket effektiva processer för att producera havredrycker av hög kvalitet i stora skalor, säger Krister Zackari, vd för Fazer Lifestyle Foods.
– Vi hoppas på att växa vårt varumärke Fazer Aito internationellt och är väl positionerade i Tingsryd för att använda nordisk havre och spannmål, samtidigt som vi har expertis i Koria för att göra detsamma inom gurter, tillägger Zackari.
Innan planen kan genomföras måste det föras fackliga förhandlingar i Finland innan slutgiltigt beslut kan fattas, där upp till 93 personer kan bli uppsagda, där 93 personer kan bli av med sina jobb.
I Tingsryd ska det, enligt pressmeddelandet, inte var aktuellt med några uppsägningar.