UC:s sammanställning för helåret 2021 visar de lägsta svenska konkurssiffrorna på fyra år och trenden verkar hålla i sig för 2022, enligt företaget.
UC:s sammanställning för helåret 2021 visade på de lägsta konkurssiffrorna på fyra år och trenden tycks hålla i sig även för 2022. Under årets första månad januari har konkurserna minskat inom åtta av de tio mest konkursutsatta branscherna som UC granskar varje månad. Undantagen är partihandeln och fastighetsverksamhet, där konkurserna har ökat.
Coronastöden och stimulanspaketen har gjort att även företag inom de mest pandemidrabbade branscherna, såsom hotell- och restaurang samt livescenen med musik och teater, har överlevt. Av de tio branscher som ingår i UC:s månadsstatistik har konkurserna minskat inom alla utom två, konstaterar UC.
Trots en optimistisk start på året tornar orosmolnen upp sig till följd av fortsatt osäkerhet på marknaden, inte minst globalt, menar Richard Damberg som är ekonom på UC.
– Orosmolnen på den ekonomiska himlen är flera. Den stigande inflationen kommer att trycka upp räntorna efter en mycket lång tid av låga räntor. Temporärt höga elpriser kommer att följas av högre osäkerhet kring bolåneräntornas utveckling och hushållen var också mer pessimistiska i konjunkturinstitutets senaste undersökning än under 2021, påpekar UC-ekonomen.
– Det kan minska hushållens konsumtion vilket påverkar småföretagen negativt. Samtidigt som många småföretag står inför att återbetala pandemistöden. Det kommer att drabba de som inte kan spara i ladorna när restriktionerna släpper, tillägger Damberg.
Av de tio branscher som ingår i UC:s månadsstatistik har konkurserna minskat inom alla utom två – partihandeln och fastighetsverksamhet. Inom partihandeln har konkurserna ökat med 21 procent i jämförelse med samma period under föregående år.