Sverige är visserligen det land i världen som använder minst kontanter – men när det gäller kontaktlösa betalningar har vi faktiskt legat efter övriga Norden.
I Danmark är de kontaktlösa kortbetalningarna 80 procent av det totala antalet, i Norge och Finland ungefär 60 procent.
I Sverige har vi närmat oss – men först nu när coronaviruset sprider sig.
Under 2020 har de kontaktlösa betalningarna ökat kraftigt och är nu 50 procent av alla kortbetalningar, nästan 15 procent mer än i inledningen av året.
− Även om kontaktlösa betalningar ökar generellt i Sverige så är trenden i år särskilt stark. Coronaviruset har definitivt varit en extra drivkraft för konsumenter att använda kontaktlösa betalningar, säger Jan Lundequist, betalningsexpert på Nets.
Från den 17 april, i fredags, har som en följd av situationen beloppsgränsen för kontaktlösa betalningar utan pinkod höjts från 200 till 400 kronor.
− Att beloppsgränsen nu fördubblas i Sverige kommer ytterligare att driva på användningen av kontaktlösa betalningar, och förhoppningsvis även bidra till att minska smittspridningen lite grann, fortsätter Jan Lundequist.
Fakta om kontaktlösa betalningar i Sverige:
- I början av året var 42 procent av kortbetalningar kontaktlösa och 48 procent i början av april.
- Nästan 75 procent av alla kontaktlösa betalningar skedde utan pinkod, en andel som kommer att öka i och med höjningen av beloppsgränsen.
- En klar majoritet av svenskarna använder numera kontaktlösa betalningar (53 procent enligt Nets Nordic Payment Report för 2019).
- Användningsfrekvensen har ökat markant de senaste två åren: 2018 så använde svenskarna det främst sporadiskt och endast tre procent frekvent, jämfört med nästan en fjärdedel av svenskarna som använde betalmetoden frekvent 2019. I år är användningen betydligt högre än ifjol.
- Användandet är störst bland yngre svenskar, men är genomgående för hela befolkningen.
- Andelen kontaktlösa betalningar spår Nets att fortsätta öka till omkring Danmarks nivå de kommande åren.