Kooperationen visar styrka– robust utveckling

Anders Dahlquist-Sjöberg, ordförande för Svensk Kooperation | Foto Pressbild

Lästid: < 1 minut

Dela nyhet

Den kooperativa sektorn i Sverige har visat sig motståndskraftig under ett utmanande 2023. Enligt rapporten Det kooperativa Sverige 2023 från Svensk Kooperation omsatte de största kooperativa och ömsesidiga företagen sammanlagt 662 miljarder kronor – en ökning med 9,3 procent jämfört med året innan, långt över näringslivets genomsnittliga tillväxt på 2,3 procent.

De största kooperativa företagen i Sverige har inte bara lyckats navigera ett år med hög inflation och stigande räntor, utan också ökat sin omsättning med 196 miljarder kronor över de senaste fem åren. Rapporten lyfter fram att sektorn totalt sysselsätter närmare 100 000 personer. Av omsättningen står de 100 största kooperativa företagen för 392 miljarder kronor, medan de ömsesidiga bolagen redovisar en premieinkomst på 270 miljarder kronor.

– Våra företag gör det svenska samhället starkare, mer demokratiskt och motståndskraftigt, säger Anders Dahlquist-Sjöberg, ordförande för Svensk Kooperation och tf vd för Kooperativa Förbundet (KF).

Coop i spetsen för den kooperativa sektorn

Coop är en av de mest framträdande aktörerna i Sverige med sina 820 butiker och fyra miljoner medlemmar. Genom att fokusera på medlemsnytta och demokratiskt inflytande har Coop och andra kooperativa företag visat på en affärsmodell som står sig stark även i ekonomiskt osäkra tider.

Internationell framgång och erkännande

Den kooperativa rörelsen är inte bara en svensk framgångssaga. Globalt omsätter världens 300 största kooperativa företag tillsammans 25 000 miljarder kronor. FN har också erkänt rörelsens betydelse och utsett 2025 till Kooperationens år, med syfte att belysa sektorns roll i att skapa jobb och bekämpa hunger.

Vad innebär detta för framtiden?

Den kooperativa sektorns framgångar visar att affärsmodellen har förmågan att klara av ekonomiska utmaningar bättre än många traditionella bolag. Kombinationen av ekonomisk styrka, hållbarhet och demokratiskt inflytande gör att kooperationen framstår som en stabil kraft i både svensk och global ekonomi. Med stöd från FN och fortsatt tillväxtpotential kan sektorn spela en nyckelroll i att forma framtidens näringsliv.

Mer information finns på Svensk Kooperations hemsida, där hela rapporten och statistik om sektorns företag kan granskas.

Annons

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil