Växtförädlare i Nya Zeeland jobbar med att skapa ett nytt ”superblåbär” och i Sverige uppmanas odlare och forskare att försöka samma sak.
I Nya Zeeland arbetar växtförädlare med att korsa trädgårdsblåbär med vildväxande blåbär.
Resultatet hoppas man ska bli ett nyttigare bär och en produktion på högre nivå.
Trädgårdsblåbär kommer från Nordamerika och har ett vitt fruktkött istället för det blåa de bär som växer i skogen har.
Därmed har de även ett högre ”nyttoinnehåll”, bland annat när det gäller antocyaner.
Nu vill växtförädlare korsa dessa två bär till extra nytta.
– I Nya Zeeland har man förstått potentialen som ligger i trädgårdsblåbären. Och att just kombinera dem med de vilda blåbärens som har ett högre innehåll av antocyaner, med växtsättet och produktiviteten hos bären, säger Kimmo Rumpunen, växtförädlare på SLU, till Vetenskapsradion.
Rumpunens åsikt är att Sverige borde haka på den här forskningen och de här försöken.
– Blåbärsnäringen i Sverige förlitar sig på de vilda bären i stor utsträckning och har inte uppmärksammat det här hotet eller den här möjligheten som det här skulle innebära, säger han till Vetenskapsradion.