Priset på svenskt kött har följt en intressant kurva som sett ut så att priset legat i stort sett stilla sedan sommaren 2018. Men när coronapandemin slog till i mars började slakterierna höja priserna på olika typer av kött.
Enligt Jordbruksverkets statistik har priset på ungtjur, ett vanligen använt riktmärke, stigit från cirka 42 till nästan 45 kronor under perioden vilket är högt.
Toppnivån, 47 kronor, noterades 2016 och nu tror branschexperter att vi kan nå de nivåerna igen.
Prisuppgången 2020 förklaras primärt av att vi äter större delen av vårt kött hemma och betydligt lägre andel på restaurang än normalt under coronapandemin, skriver di.se idag.
När vi väljer kött själva i butik föredrar en förkrossande majoritet av kunderna svenskt kött medan restauranger till stor del väljer utländskt kött.
En annan förklaring är att marknaden nu börjar stabilisera sig och normalisera sig på allvar efter det svåra torkåret 2018 då många tvingades slakta djur vilket gav ett överskott av kött som dämpade priserna.
Nu är vi i ett marknadsläge där fler svenska bönder börjar satsa på köttproduktion igen och där en större tillgång tros hålla tillbaka prisnivåerna.