Produktion av livsmedel orsakar upp till 30 procent av de globala växthusgasutsläppen, och bidrar till en stor del av hotet mot den biologiska mångfalden, påpekar Krav i en pressrelease.
För att driva på utvecklingen har organisationen tagit fram fyra visionära målbilder.
Målbilderna omfattar konkreta tidsatta mål för hur Krav kan bidra mot en långsiktig hållbarhet.
– För att bidra till ökad biologisk mångfald och dessutom öka vår självförsörjningsförmåga vill vi att det odlas fler Krav-certifierade proteingrödor i Sverige, säger organisationens tf vd Cecilia Lenbäck.
– Även det foder som ges till idisslare behöver i högre grad dels bestå av grovfoder, dels vara proteinfoder som är odlat i Sverige. Här visar KRAV-lantbrukare framfötterna idag och kan leda vägen för lantbruket i stort, tillägger hon.
Kravs visionära målbilder
1. Klimat: Livsmedelsproduktionen ger hållbart producerade livsmedel utan att bidra till den globala uppvärmningen.
2. Biologisk mångfald: Den biologiska mångfalden i lantbruket ökar. Den gynnas på gården såväl som i den omgivande miljön, både ovan och i jorden.
3. Djurvälfärd: Samtliga djurslag får utlopp för sina naturliga beteenden och behov genom hela livet, och lantbrukets raser är sunda och robusta.
4. Bättre arbetsvillkor: Mänskliga rättigheter och bra arbetsvillkor gäller för alla som arbetar i hela livsmedelskedjan.