Norrmejerier har låtit Sifo göra en undersökning kring förtroendet för att Sveriges matproduktion är tillräcklig för att försörja hela befolkningen.
1 000 personer har svarat i undersökningen som genomförts online.
62 procent av de svarande säger att de fått minskat förtroende för att den svenska matproduktionen räcker.
– Coronapandemin har gjort det tydligt att Sverige måste producera mycket mer av sin egen mat. För en stabil svensk livsmedelsförsörjning behöver vi ta vara på alla unika förutsättningar runt om i landet och matcha dem med olika typer av matproduktion, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier.
Tydligt är trenden bland de svarande i norra Sverige och Göteborgs-området där 66 respektive 70 procent av de svarande i området fått minskat förtroende för den svenska förmågan.
Svaren i undersökningen är inte överraskande eftersom det är väl känt att hälften av maten vi äter är importerad och att mejeriproduktionen till tre tiondelar är utländsk.
– Tyvärr är Sverige ett av få länder i Västeuropa där vi producerar allt mindre av vår mat själva. Vi behöver en långsiktigt stabil matproduktion där gårdar och lantbrukare finns kvar och kan bli fler över hela landet. Det ger god beredskap både till vardags och i kristider, hävdar Anna-Karin Karlsson.