En ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, visar att 21 procent av de svarande någon gång under de senaste fem åren inte fullföljt en läkemedelsbehandling ordinerad av läkare.
28 procent uppger att anledningen var att de blev av med besvären före avslutad behandling, samtidigt som 18 procent helt enkelt inte orkade fortsätta.
Men den vanligaste orsaken till att avbryta sin behandling är att man upplevt biverkningar (41 procent).
– Det är viktigt att ta ordinerade behandlingstider på allvar – vilket läkemedel det än gäller. Om du inte mår bra av medicinen uppmanas du ta kontakt med vården. Om du är osäker, eller drabbats av lättare biverkningar kan du även vända dig till apoteket för att få råd. I många fall är biverkningar övergående. Ofta kan de lindras eller helt undvikas på olika sätt, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.
– Läkemedel är ett av våra viktigaste vapen mot sjukdomar och måste användas med eftertanke. Ett väldigt bra exempel är antibiotika, exempelvis penicillin, som används mot bakteriella infektioner. Sjukdomar som tidigare var förenade med stort lidande eller död kan idag effektivt behandlas. Men på grund av felaktig användning av antibiotika har resistensen (motståndskraften) hos många bakterier ökat, vilket redan idag påverkar möjligheten att behandla vissa infektioner, tillägger Annika Svedberg.