Matsvinn är ett globalt problem som bidrar till stora mängder växthusgasutsläpp. En tredjedel av all mat som produceras i världen äts aldrig upp, vilket innebär att ungefär 8-10% av världens växthusgasutsläpp kommer från livsmedel som slängs. Enligt Naturvårdsverket slänger svenska hushåll årligen 343 000 ton ätbar mat. En betydande del av detta matsvinn beror på okunskap om bäst före-märkning.
Initiativet ”Sveriges äldsta krydda” syftar till att på ett roligt och engagerande sätt uppmuntra svenskar att våga använda sina sinnen – titta, lukta och smaka – innan de slänger mat som passerat bäst före-datum. Tävlingen pågår fram till den 11 augusti, då vinnaren koras och den äldsta kryddan kommer att lagas och provsmakas.
– Med ‘Sveriges äldsta krydda’ vill vi hjälpa svenskarna att lära sig mer om bäst före-märkningen av mat. Tillsammans sparar vi på både miljön och plånboken!, säger Peter Beckius, vd på Matsmart.
Initiativet stöds även av matsvinnsexperten Louise Ungerth, som är en stark förespråkare för att använda sina sinnen istället för att stirra sig blind på bäst före-datum.
– Många skafferivaror, däribland kryddor, håller i åratal efter passerat bäst före-datum. För att dra det till sin spets kan man säga att om de ser bra ut, luktar och smakar gott, och så länge innehållet inte har möglat eller fått kryp i sig, går det oftast utmärkt att äta, säger Louise Ungerth.
För att delta i tävlingen gör man så här:
- Ta en titt i kryddhyllan och leta fram gamla kryddor.
- Ta en bild på ditt äldsta kryddfynd där bäst före-datumet tydligt syns i bild.
- Skicka bilden till [email protected] och berätta var i Sverige du hittat kryddan.
Betydelsen av bäst före-märkning
Bäst före-datumet garanterar kvaliteten på matvaror fram till ett visst datum, men det betyder inte att maten är oätlig efter det datumet. Många matvaror, som vinäger och kryddor, kan hålla i åratal om de förvaras på rätt sätt. Matsmart vill genom detta initiativ utbilda konsumenter att bättre förstå och hantera bäst före-märkning för att minska matsvinnet.
Längre hållbarhet än väntat
Enligt Skafferiguiden kan många varor hålla betydligt längre än bäst före-datumet, exempelvis:
- Havregryn: 1+ år
- Kaffe: 1+ år
- Konservburkar: 5+ år
- Mjöl: 3+ år
- Pasta, salt och socker: i princip för evigt om de förvaras korrekt.
Genom initiativet ”Sveriges äldsta krydda” hoppas Matsmart inspirera fler svenskar att bli medvetna om och agera för att minska matsvinnet i sina hem.