Livsmedelsjättarna kräver ökad självförsörjning

Foto The Flco.com

Lästid: 2 minuter

Dela nyhet

I en debattartikel publicerad i Dagens industri riktar Lantmännen, Scan, Arla och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) ett gemensamt upprop till regeringen för att stärka Sveriges livsmedelsberedskap. Organisationerna anser att Sveriges låga självförsörjningsgrad utgör en risk för landets totalförsvar och framhåller att en fungerande inhemsk livsmedelsproduktion är avgörande för att hantera kriser och säkra försörjningen i händelse av krig.

När regeringen presenterar sin totalförsvarsproposition uppmanar Lantmännen, Scan, Arla och LRF till en kraftfullare strategi för att öka Sveriges självförsörjning av mat. Artikeln lyfter fram att Sveriges självförsörjningsgrad är bland de lägsta i Norden, med endast 50 % av livsmedlen producerade inhemskt. Detta jämförs med grannländerna Finland och Danmark, som har 80 % respektive 150 % självförsörjning.

En så låg inhemsk produktion innebär att Sverige är mycket beroende av importerade livsmedel och insatsvaror – en risk som blir påtaglig om handelsvägar blockeras, vilket kan hända vid kris eller krig. Om detta skulle ske kan landet få stora problem med att försörja både civilbefolkningen och försvarsmakten, vilket underminerar totalförsvarets effektivitet.

Klimatförändringar och låg lönsamhet hotar produktionen

Förutom potentiella kriser är den svenska matproduktionen också utsatt för alltmer extrema väderförhållanden. Torka, översvämningar och kraftiga stormar har redan påverkat skördarna negativt. Därtill påverkar låg lönsamhet i jordbruks- och livsmedelssektorn möjligheterna för svenska bönder och livsmedelsproducenter att investera i hållbar och långsiktig produktion.

Det svenska handelsunderskottet för livsmedel uppgår till nästan 80 miljarder kronor, och med nuvarande utveckling riskerar Sverige att bli ännu mer beroende av importerade livsmedel. En färsk undersökning från Lantmännen visar att mer än hälften av svenska befolkningen oroar sig för matbrist vid en framtida kris. Detta behov måste mötas, menar debattörerna.

Förslag på åtgärder för att stärka beredskapen

Organisationerna föreslår att regeringen omedelbart vidtar följande åtgärder för att stärka Sveriges livsmedelsberedskap och minska sårbarheten:

  1. Ökad svensk livsmedelsproduktion: Att säkerställa tillgången till mat genom att öka självförsörjningsgraden i hela landet.
  2. Beredskapslager av viktiga insatsvaror: Inrätta lager för drivmedel, mineralgödsel och andra insatsvaror som är svåra att få tag på vid en kris.
  3. Inhemsk produktion av insatsvaror: Starta upp produktion av sådant som växtnäring och biodrivmedel inom landet.
  4. Spannmålslager: Bygg upp omsättningslager för spannmål, så att Sverige har tillgång till basvaror i kris.
  5. Resursprioritering för livsmedelskedjan: Säkerställ att livsmedelssektorn har prioriterad tillgång till el, transporter och arbetskraft.

Staten har huvudansvaret för civil beredskap

Cecilia Kocken (Arla Sverige), Magnus Kagevik (Lantmännen), Lars Appelqvist (Scan Sverige), och Anna Karin Hatt (LRF) betonar att livsmedelskedjan står redo att göra sin del, men att staten behöver skapa rätt förutsättningar. De anser att den civila beredskapen, i likhet med det militära försvaret, kräver konkreta mål och långsiktiga investeringar.

I en tid av ökande globala spänningar och klimatförändringar är det avgörande att Sverige har en fungerande beredskap för matförsörjning. Artikelförfattarna hoppas att regeringen tar till sig deras förslag och investerar i en starkare livsmedelsberedskap för att säkra både den svenska befolkningens trygghet och landets totalförsvar.

Annons

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil