Livsmedelsverket förtydligar rekommendationer

Arkivbild Mostphotos

Lästid: < 1 minut

Dela nyhet

Efter att SVT Nyheter Skåne ställt frågor om riktlinjerna för lakritskonsumtion har Livsmedelsverket uppdaterat sin hemsida med ett förtydligande. Nu specificeras det att den rekommenderade mängden på 50 gram lakritsgodis grundar sig på en innehållsnivå av 0,2 procent glycyrrhizinsyra.

Denna uppdatering kommer efter kritik från Peder af Geijerstam, läkare och forskare, som påpekat brister i Livsmedelsverkets hantering av lakritsrekommendationer. Han framhåller att den varierande mängden glycyrrhizinsyra mellan olika lakritsprodukter gör de nuvarande rekommendationerna missvisande.

Af Geijerstam betonar att rålakrits, som är en renare form av lakrits, innehåller en högre koncentration av glycyrrhizinsyra jämfört med lakrits i vanligt godis, glass eller tobak. Detta skapar en utmaning för konsumenter som vill följa Livsmedelsverkets råd.

Han föreslår att Livsmedelsverket bör anpassa sina rekommendationer för att bättre återspegla den faktiska variationen av glycyrrhizinsyra i olika lakritsformer, istället för att enbart basera dem på en generell gram-mängd.

Denna uppmaning belyser behovet av klarare vägledning för konsumenter angående lakritskonsumtion för att minska risken för lakritsförgiftning. Livsmedelsverkets förtydligande är ett steg mot att uppfylla detta behov.

Annons

Annonser

Håll dig uppdaterad med nyheter varje vardag!

Få de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Vi behandlar dina uppgifter enligt GDPR

Läs Butikstrenders digitala magasin!

Upptäck de senaste branschnyheterna och trenderna online.