Malmö-baserade Lupinta har nu lanserat sin första produkt på närodlade lupinbönor när man nu erbjuder en tempeh, en fermenterad filé.
Bakom Lupinta i Malmö står Eslam Salah, vd och grundare, med ambitionen att närodlade lupinbönor i framtiden ska bli en del av vår basmat.
De kan bli ett alternativ både till köttprodukter och till de sojabaserade köttsubstituten, menar han.
Lupinta har nu lanserat sin första produkt i dagligvaruhandeln.
Det handlar om en tempeh, en fermenterad filé som kan stekas, grillas eller användas i grytor.
Elsam Salah har studerat lantbruksvetenskap i Egypten och vid SLU Alnarp.
Idén om tempeh på lupinbönor kom efter ett experiment med snacks på lupin.
Idag finns Lupintas tempeh listad hos Ica och i såväl restauranger som butiker i olika delar av landet.
Lupinta har flera nya produkter på gång och letar samtidigt efter nya lokaler likväl som efter investerare för att kunna utvidga sin satsning.