84 procent av 1 001 svarande i en undersökning branschorganisationen Svensk fågel låtit Novus genomföra tycker att det är viktigt att det är kyckling uppfödd i Sveige som serveras i kommuner och regioner.
– Undersökningen visar att det finns ett stort förtroende för kyckling som är uppfödda i Sverige och man generellt sett har ett stort förtroende för det arbete som våra medlemmar gör, anser sig därmed Maria Donis, vd för Svensk fågel, ha belägg för.
Undersökningen som genomfördes i december förra året omfattar 1 001 personer och visar att de som svarat prioriterar hållbarhet, hälsa samt minimal antibiotikaanvändning inom svensk kycklinguppfödning.
– När det gäller offentliga upphandlingar inom offentlig sektor är även priset en viktig faktor. I tider då kostnader på foder och andra insatsvaror ökar kraftigt hos lantbrukarna är det viktigt att inköparna inte enbart fokuserar på lägsta pris utan även tittar på andra viktiga kriterier som god djurhälsa och säkra livsmedel för att säkerställa att kunder och användare får god, nyttig och hälsosam mat. Här är svenskt kontrollerad och certifierad matfågel från Svensk fågel ett utmärkt val, påpekar Maria Donis.