Allt för många förknippar inte näring med hållbar livsmedelskonsumtion, enligt en ny internationell undersökning. ”En risk”, kommenterar Arla.
Den aktuella undersökningen har genomförts på uppdrag av Arla med 8 212 svarande i fyra länder.
66 procent av de som svarat ser inte livsmedlens näringsinnehåll som en del av en hållbar matkonsumtion.
I undersökningen som genomfördes bland konsumenter i Sverige, Danmark, Storbritannien och Tyskland säger en majoritet av de svarande att de, när det är möjligt, försöker göra hållbara val när de konsumerar livsmedel.
Det vanligaste är att man fokuserar på klimatpåverkan, biologisk mångfald, förpackningar och djuromsorg.
Näringsinnehållet är något som de svarande tänker på i mycket lägre utsträckning.
Endast 34 procent av de som svarat uppger att de förknippar näringsvärde med en hållbar diet.
– Den här typen av näringsblindhet kan få konsekvenser för folkhälsan. Det är oerhört viktigt att vi lyfter fram näringsaspekten i diskussionen om hållbar livsmedelskonsumtion, säger den brittiska professorn Judy Buttriss som ombetts kommentera Arlas undersökning.
Läs mer om Arlas undersökning och problematiken i nästa printmagasin, Butikstrender 1/2022