Varannan svarande i en ny undersökning vill handla klimatsmart – men bara elva procent tittar efter klimatmärkningar när de handlar, enligt Orkla.
Orkla i Sverige har låtit Sifo göra en undersökning kring hur vi handlar klimatsmart och vår attityd till olika delar av klimatsmarta inköp.
1 082 svenskar har gett sin syn i undersökningen och hälften av dem vill handla klimatsmarta livsmedel.
– Att så pass många vill handla klimatsmart är en verkligt positiv förändring som är glädjande att se. Det vi äter står för ungefär en tredjedel av hushållens klimatutsläpp vilket gör att du som individ verkligen har möjlighet att göra skillnad för klimatet genom att aktivt välja vad du äter, säger Agneta Påander, hållbarhetsdirektör hos Orkla i Sverige.
Varannan svarande – 49 procent – försöker handla matvaror med lågt klimatavtryck, enligt undersökningen.
Endast 14 procent av de som svarat säger att de inte alls tar hänsyn till klimatavtryck när de handlar mat.
– Vi livsmedelsföretag måste bli ännu bättre på att stärka konsumenters möjlighet att göra informerade val, vilket undersökningen visar att många vill. Vi måste bidra med verktygen och mer kunskap kring vad som faktiskt är klimatsmarta val, säger Agneta Påander.
41 procent av de svarande som handlar matvaror med lågt klimatavtryck utgår från sin egen kunskap och de uppfattningar man har.
Elva procent av dem tittar efter klimatmärkningar och 32 procent av de i undersökningen vill handla klimatsmart väljer ekologiskt för att hamna rätt.
– Det råder flera missuppfattningar kring vad som är klimatsmart och inte. Många tror till exempel att närodlat är lika med klimatsmart, men transporterna står generellt sett bara för cirka en tiondel av en matvaras totala klimatavtryck. Vad vi väljer att äta, och även hur maten är producerad, har störst påverkan på matens klimatavtryck. Men inte heller ekologiskt är per automatik mer klimatsmart, även om det såklart finns många andra positiva värden med att handla närodlat eller ekologiskt. Det enklaste sättet att äta mer klimatsmart är att äta mer grönt och att inte slänga någon mat, hävdar Agneta Påander.