Under 2023 genomfördes 332 nationella åtgärder inom unionen. Av dessa har majoriteten karaktären av frivilliga initiativ, utbildningsinsatser och informationskampanjer – snarare än styrande policybeslut. Endast 15 av 27 medlemsländer har formulerat en nationell strategi eller handlingsplan för att hantera frågan systematiskt.
– Trenden är positiv, men otillräcklig. Skarpare politiska beslut krävs, tillsammans med samverkan mellan olika politikområden och tydligare uppföljning, säger Elisabeth Pernmyr, expert på IVL och medförfattare till rapporten.
Samtidigt varnar rapportförfattarna för att andra styrmedel – såsom energipolitik – riskerar att motverka målen. Exempelvis kan subventioner för förnybar energi leda till att överskottsmat används till biogas istället för som livsmedel eller djurfoder.
– Att förebygga matsvinn genom att minska onödig konsumtion måste alltid komma först. Det är kärnan i livsmedelshierarkin, säger forskaren Jurate Miliute-Plepiene.
Granskningen är en del av European Topic Centre on Circular Economy and Resource Use (ETC CE), där IVL är en av aktörerna.
Hur arbetar dagligvaruhandeln konkret för att minska svinnet i butik – och vad saknas fortfarande?
Dela era bästa tips! redaktionen@butikstrender.se