Man beräknar att det årligen slängs ungefär 100 000 ton ätbar mat i Sverige samtidigt som det finns en ambition att detta matsvinn till år 2030 ska ha halverats jämfört med 2015 års nivå.
Nu ska ett nytt samarbete bidra till det där donationer samt Sveriges stadsmissioner och livsmedelsbranschen ska samarbeta för att nå målet.
Projektet ska ge lösningar inom olika området för att minska matsvinnet och matfattigdomen samtidigt som man vill öka livsmedelskedjans resurseffektivitet.
– Tvärsektoriellt samarbete är nödvändigt för att lösa dagens klimat- och samhällsfrågor”, säger Elvira Molin vid IVL Svenska Miljöinstitutet och kansliet för Samarbetet för minskat matsvinn (Sams), i en kommentar.
Nu anses matfattigdomen ha ökat sedan matpriserna stigit efter att kriget i Ukraina bröt ut.
Nu ska man i projektet hitta lösningar för kostnadseffektiv och miljövänlig logistik samt butiksdonationer och undanröja eventuella juridiska hinder.
Ett exempel som ska testas är den digitala plattformen ”Saving food”, en plats där producenter kan donera mat som inte går att sälja, till ideella aktörer.
Det nya projektet är ett samarbete mellan Sveriges stadsmissioner, IVL, Svenska miljöinstitutet, Willys, Frigoscandia, Stockfiller och tio livsmedelsaktörer från olika delar av kedjan och relevanta myndigheter.
Projektet, som ska resultera i en ”Handbok för donation”, genomförs med stöd av Vinnova.