Sveriges kommuner är eniga om att matsvinnet kopplat till skolmaten ska minska. Sex av tio kommuner ser matsvinnsfrågan som mer prioriterad i år än tidigare och övriga ser den som fortsatt lika prioriterad.
Klimathänsyn och ökade priser är de två främsta anledningarna till att man vill jobba mer med sitt matsvinn. Det visar Orkla Sveriges undersökning ”Svensk skolmat och klimatet 2022”, som undersöker hur landets kommuner jobbar med skolmåltiderna utifrån dess klimatpåverkan.
– Att minska svinnet är en viktig del i att minska matens klimatpåverkan. Allt fler kommuner lägger mer vikt på och jobbar strategiskt för att minska matsvinnet. Det är glädjande att se en tydlig trend i undersökningen för det går att göra mycket och är ett slöseri med bäring på både pengar och klimat, säger Kristina Fransson, direktör för Food Solutions hos Orkla Foods Sverige.
Per dag, elev och måltid handlar det om cirka 50 gram mat som slängs. Det motsvarar var sjätte portion och sammanvägt tornar detta årligen upp till ett matberg motsvarande 11 000 ton.
Läs mer om kommunernas satsning och Orklas ambitioner i Butikstrender 9/2022