Fler skulle köpa mer ekologisk mat om priset var lägre. Det möjligen inte helt sensationella beskedet kommer från Konsumentverket.
Högt pris är det största hindret för konsumenter att välja ekologiska livsmedel. Det visar en enkätstudie som Konsumentverket låtit utföra.
Studien visar att en majoritet är positiva till ekologiska livsmedel, men endast en fjärdedel tycker det är viktigt att handla ekologiskt, skriver verket.
– De flesta som väljer bort ekologiska livsmedel anger det höga priset som skäl. När man står i butiken och ska köpa morötter är det lätt att välja den billigaste produkten eller gå på ett lockande erbjudande. Även vana och bristen på ekologiskt utbud gör att konsumenter väljer bort ekologiska livsmedel, säger Kristina Difs, utredare på Konsumentverket.
Enligt verket behövs tre saker för att vi ska handla mer ekologiska livsmedel
* Mindre prisskillnad mellan ekologiska och konventionella livsmedel
* Större utbud av ekologiskt producerade alternativ
* Ökad kunskap bland konsumenterna om vad olika märkningar innebär