Vi skjuter en hel del vildsvin men vi äter för lite av köttet. Idag når bara ungefär 15 procent av köttet från de vildsvin som skjuts i Sverige konsumenterna och den så kallade marknaden.
Nu vill regeringen ändra detta genom att göra det enkla att sälja vildsvinskött.
Fyra myndigheter får i uppdrag att bidra till det målet, nämligen Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt och länsstyrelsen i Kronobergs län.
Enligt dagens lagstiftning måste allt vildsvinskött gå via en vilthanteringsanläggning innan köttet når konsumenterna.
– Jag vill underlätta för jägare och företag att få ut köttet på marknaden. Vi pratar ofta om problemen våra 300 000 vildsvin medför, men glömmer bort vilken tillgång köttet är, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (s).
Myndigheterna ska bland annat ta fram förslag till ny lagstiftning, utveckla ett register för jägare som vill sälja kött själva och utreda förutsättningarna för att skapa ett samlat digitalt system för spårbarhet.
För att öka efterfrågan får myndigheterna i uppdrag att utlysa medel för satsningar på marknadsföring av köttet och för att sprida information om potentialen med vildsvinskött i den offentliga sektorn.
– Jag vet att det länge varit efterfrågat med enklare regler för försäljning av vildsvinskött. Uppdragen som nu beslutats är ett viktigt första steg för att möjliggöra för jägare att sälja vildsvinskött direkt till konsument, säger Jennie Nilsson.