Midsona investerar 45 miljoner kr i sin fabrik i Spanien och meddelar att investeringen innebär att man ”kan öka produktionskapaciteten väsentligt”.
Den beslutade investeringen i norra Spanien förstärker Midsona inom växtbaserade köttalternativ, enligt pressreleasen.
Man satsar 45 miljoner kr i sin fabrik i Castellcir i Spanien och växlar upp.
– Investeringen innebär att vi kan öka produktionskapaciteten väsentligt och bredda produktutbudet mot mer avancerade produkter. Vi har letat förvärv i segmentet växtbaserade köttalternativ, men transaktionsmultiplarna har varit mycket höga och vi har därför valt att investera i vår befintliga tillverkningsenhet i Castellcir, säger Midsonas koncernchef Peter Åsberg.
– Den har mycket goda förutsättningar med stark kompetens inom produktutveckling och ett passande geografiskt läge för expansion i Tyskland och Frankrike. Med den här investeringen bör vi på sikt minst kunna fördubbla omsättningen inom växtbaserade köttalternativ till cirka 300 miljoner kronor. Ett förvärv med motsvarande omsättning hade varit betydligt dyrare än de cirka 45 miljoner kronor som vi nu investerar, tillägger Peter Åsberg.
– Efterfrågan på växtbaserade alternativ har ökat stadigt under de senaste åren och förväntas fortsätta växa, menar Midsona.
Fabriken i Spanien kommer nu att få ökad kapacitet inom tillverkning av både första och andra generationens växtbaserade alternativ, såsom tofu, tempeh och seitan respektive vegetariska hamburgare, pastejer och köttbullar.
– Den ökade kapaciteten i vår spanska fabrik innebär att vi säkrar försörjningen av varor på lång sikt samtidigt som vi kan sänka våra kostnader. Skalfördelar och förbättrad produktionseffektivitet med ökad automatisering medför stora kostnadsbesparingar, vilket vi bedömer kommer synas redan efter första året, säger Peter Åsberg.