De färska örterna från Garant, Axfoods eget varumärke, ska få tunnare, återvinningsbara plastförpackningar. Detta i kombination med bland annat nya naturfiberformar sparar 20 ton plast per år. Axfoods devis är ”rätt plast på rätt plats”.
– Vi går igenom sortimentet steg för steg för att se var vi kan plastbanta genom att ta bort eller minska mängden förpackningsmaterial. Många små förändringar gör tillsammans stor skillnad, säger Karin Grönskog, förpackningsutvecklare på Dagab, Axfoods inköps- och logistikbolag.
Både krukorna och trågen till Garants färska örter byts från svart till ljusgrön plast. Plasten är polypropen som kan återvinnas. Dessutom tunnas materialet ut så att cirka 18 ton mindre plast behöver användas varje år.
Garant lanserar också tre nya färska ekologiska örter till våren. Istället för plast kommer förpackningsmaterialet bestå av naturfiberformar, pappersstrutar och papptråg. Därmed sparas ytterligare cirka 2,5 ton plast årligen.
Åtgärderna är en del av den långsiktiga plaststrategi som Axfood antog förra året. Till 2025 ska den totala mängden plast i den egna verksamheten minska med 25 procent. Dessutom ska alla förpackningar till de egna märkesvarorna gå att materialåtervinna inom två år. År 2030 ska endast förnyelsebar och återvunnen råvara användas.
– I första hand vill vi byta ut plasten mot andra material. När det inte är möjligt försöker vi att reducera mängden plast genom att minska eller tunna ut. Det är viktigt att komma ihåg att plasten ibland behövs för att skydda och bevara maten. Därför arbetar vi efter devisen ”rätt plast på rätt plats”, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.