Vi har minskat vårt matsvinn under årets pandemi och inför julen verkar vi nu fokusera mer på kvalitet än kvantitet, enligt Livsmedelsföretagen.
När Livsmedelsföretagen presenterade sin julundersökning kunde man notera en positiv effekt av årets pandemisituation.
– En positiv effekt av pandemin är att var fjärde svensk har minskat sitt matsvinn, konstaterade vd Björn Hellman.
– Och inför jul tycks mer kvalitet snarare än kvantitet vara melodin, även om utbudet fortsätter att breddas. Detta är, i kombination med det minskade antalet julbord, är också positivt ur matsvinnshänseende, tillade Hellman.
Viktigast för svenskarna vid handling till julbordet att den mat och dryck man köper är svensk. Näst viktigast är att den håller hög kvalitet. Medan det är mindre viktigt att julmaten är nyttig.
De traditionella julrätterna som julskinka, Janssons, sill, lax och köttbullar är fortsatt i topp.
En av tio säger att de kommer att äta mindre kött den här julen, men samtidigt säger en av sex att de kommer äta mer svenskt kött.
På dryckessidan är julmust fortsatt svenskarnas storfavorit på julbordet. Men ölen – både den alkoholhaltiga och den alkoholfria – blir en allt viktigare julbordsdryck.
Glögg uppskattas av den yngre delen av populationen medan äldre föredrar snaps.
Några av frågorna i Livsmedelsföretagens undersökning
Vilken av följande rätter är din absoluta favorit på julbordet?
1. Julskinka 25 %
2. Janssons frestelse 16 %
3. Sill 12 %
4. Lax 8 %
5. Köttbullar 5 %
Vilken typ av mat vill du ska dominera på ditt julbord? (Möjligt att ange flera svar)
1. Kött- och charkprodukter 63 %
2. Fisk och skaldjur 25 %
3. Grönsaker och rotfrukter 23 %
4. Annan icke-animalisk mat 8 %
5. Bröd och kex 5 %
Tror du att ditt köttätande kommer att förändras den här julen jämfört med tidigare jular och i så fall hur?
• Minska 12 %
• Ingen skillnad 86 %
• Öka 2 %
Vilka av följande drycker skulle du vilja att det serveras till maten på ditt julbord? (Möjligt att ange flera svar)
1. Julmust 76 %
2. Julöl 46 %
3. Vatten 41 %
4. Snaps 39 %
5. Glögg 27 %