Ett antal företag inom mjölk och nötkött släpper en gemensam klimatrapport som slår fast att det går att minska klimatutsläppen i den grad som behövs.
Det är möjligt för den svenska produktionen av mjölk och nötkött att minska klimatutsläppen i linje med Parisavtalet, samtidigt som produktiviteten ökar och den biologiska mångfalden gynnas. Det hävdar en ny rapport från livsmedelsbranschen.
I rapporten ”Framtidens jordbruk: mjölk och nötkött”, har stora delar av livsmedelsbranschen i Sverige gjort en gemensam kartläggning av vilka utmaningar och möjligheter som påverkar arbetet för en mer hållbar produktion till 2050.
– I vår rapport beskrivs fokusområden och potentialer för att minska klimatpåverkan och samtidigt öka produktiviteten och gynna den biologiska mångfalden. Den svenska mjölk- och nötkötts-produktionen har en viktig roll att spela i ett hållbart livsmedelsystem även i framtiden, säger Claes Johansson, hållbarhetschef hos Lantmännen, i ett pressmeddelande.
– Resultaten visar på vikten av helhetssyn inom livsmedelssystemet och att svensk mjölk- och nötköttsproduktion måste ses ur ett bredare hållbarhetsperspektiv än enbart klimatutmaningen. Djurhållning och växtodling är sammanlänkade system och synergierna kan stärkas ytterligare för ökad hållbarhet och stärkt livsmedelsförsörjning i Sverige, säger Elina Matsdotter, hållbarhetschef på Svenskt kött.
– I Sverige har vi de rätta förutsättningarna att fortsätta utveckla näringen vidare, med innovationer och ökad kunskap i alla led. Men för att kunna göra det och möjliggöra framtida investeringar på gården måste lönsamheten inom primärproduktionen stärkas, säger Gustav Kämpe, vice ordförande Växa, Arlabonde och styrelsemedlem i Arla.