Den 1 juni varje år firas Mjölkens dag, ett initiativ som startade 2001 av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation för att uppmärksamma mjölkens viktiga roll för folkhälsan och öka kunskapen om mjölkproduktionens betydelse för världen.
– Svensk mjölk har varit och är fortfarande ett av våra allra viktigaste baslivsmedel. Det passar växande barn som behöver mycket näring och energi, vuxna som behöver gott om näring men färre kalorier, och äldre som behöver mycket näring men i mindre portioner, påpekar – möjligen inte oväntat – Konrad von Otter som är kategoriansvarig för mjölk hos Arla.
– Dessutom är det väldigt gott. Därför är vi snabba på att höja ett extra glas mjölk dagen till ära, och hoppas att alla vill skåla med oss, tillägger han.
På arla.se är det tydligt att svenskarna suktar efter recept där mjölk är en viktig ingrediens. I toppen ser vi bland annat pannkakor, kärleksmums, våfflor, stuvade makaroner och lasagne.
– Mjölk älskas av många och det är roligt att se att just pannkakor ligger högt upp på listan över våra mest sökta recept. Det är en barndomsfavorit hos de flesta vuxna och kan ätas såväl till frukost som till lunch eller middag, påpekar Arlas Tony Fredriksson.