Att uppnå MSC-certifiering innebär en hel del mer än att bara få en stämpel på produkten. För fisket innebär det öppna dörrar på den globala marknaden och möjligheter att möta konsumenternas ökade efterfrågan på hållbara produkter. Men för återförsäljarna? En MSC-certifierad produkt betyder högre marginaler och en chans att sätta “hållbarhet” på en betydligt vassare etikett. Som Carl Dahlman, Sverigechef på MSC, säger: “Det här är en kvalitetsstämpel som inte bara tillfredsställer konsumenterna, utan även gör att fler kan ta del av den vildfångade skaldjursdelikatessen.” Och visst, varför inte ta en genväg till det där hållbarhetssegmentet som känns så bra för varumärket?
Rödräkan – lyxig men fortfarande till ett rimligt pris
För konsumenterna betyder det här att de får tag på något som ofta anses vara en exklusiv delikatess, utan att behöva tömma plånboken för den där hummerliknande konsistensen. Den argentinska rödräkan, med sin sötaktiga smak och nästan hummerliknande textur, är ett utmärkt val för de som gillar stora, smakrika räkor men inte vill stödja industrin för odlad skaldjur. Det är klart, du betalar lite mer än för de vanliga räkpaketen, men MSC-certifieringen gör det lättare att rättfärdiga utgiften som både god och hållbar.
Framtiden för MSC-certifiering – hållbara lösningar eller marknadsdrev?
Med cirka 72 000 ton årlig fångst och nästan 100 % av det kustnära fisket nu MSC-certifierat, är den argentinska rödräkan ett tydligt exempel på hur hållbarhet kan möta efterfrågan i en globaliserad livsmedelsmarknad. Och visst, det är fantastiskt att detta fiske genomgick en omfattande granskning för att uppfylla MSC:s strikta krav. Men vi kan inte låta bli att undra om det verkligen bara handlar om miljö och inte också om att hänga med i den globala trenden av certifierad hållbarhet som allt fler konsumenter efterfrågar.
Så, när vi serverar våra MSC-certifierade rödräkor på påskbordet, kommer vi att tänka på mer än bara den goda smaken. Vi kommer också att minnas att certifieringar inte bara handlar om att rädda havet, utan också om att navigera i den alltmer konkurrensutsatta livsmedelsindustrin där hållbarhet och marknadsdynamik är en oskiljaktig blandning.