Nio av tio: Handla lokalt

Lästid: < 1 minut

Dela nyhet

Nio av tio svarande i en ny undersökning tycker att det är viktigt att kommuner väljer lokalproducerat när de köper in mat till offentliga kök.

Nio av tio eller 90 procent av de som svarat, i en undersökning Norrmejerier låtit Sifo göra, tycker att det är viktigt att kommuner köper lokalproducerade livsmedel, när de handlar till exempelvis skolor, förskolor och äldreboenden.

– Klimatkrisen och coronapandemin har gjort det tydligt att Sverige behöver öka självförsörjningen av livsmedel. Svenskarna efterfrågar bevisligen lokalproducerad mat i offentlig verksamhet, nu gäller det att ta vara på alla förutsättningar att producera nyttig, lokal mat i hela landet, säger Norrmejeriers hållbarhetsdirektör Anna-Karin Karlsson när hon analyserar svaren.

Sifo-undersökningen bygger på svar från 1100 personer online. Av de som svarat säger alltså 90 procent att det är viktigt att det offentliga handlar lokalproducerat.
Allra tydligast i det avseendet är de svarande i norra Sverige och norra delen av Mellansverige, samt i Småland och på Gotland och Öland, enligt Norrmejerier.

– Varje år upphandlar kommuner varor och tjänster för mer än 300 miljarder kronor. Genom att ställa högre krav på att upphandlade livsmedel ska vara lokalproducerade kan den offentliga sektorn bidra stort till en stabil svensk matproduktion, fler arbetstillfällen och en välmående natur, anser Anna-Karin Karlsson.

Har du ett nyhetstips?

Här kan du dela med dig av information eller mejla till info@butikstrender.se

Annons

Annonser

Håll dig uppdaterad med nyheter varje vardag!

Få de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Vi behandlar dina uppgifter enligt GDPR

Läs Butikstrenders digitala magasin!

Upptäck de senaste branschnyheterna och trenderna online.