Fastigheterna, som bland annat omfattar äldreboenden, vårdcentraler och LSS-verksamheter, togs över av Lanthem den 16 december 2024. För Lanthem innebär detta en fortsatt satsning på samhällsfastigheter, särskilt äldreboenden, medan Hemsö frigör resurser för att fokusera på andra kommuner där de ser större tillväxtmöjligheter.
Strategiskt samspel mellan Lantmännen och Hemsö
Det är tydligt att både Hemsö och Lanthem drar nytta av förvärvet. Hemsö frigör förvaltningskapacitet genom att sälja en portfölj där de saknar lokal förvaltningsorganisation, medan Lantmännen, som redan är etablerade på Gotland, stärker sin lokala närvaro och kan erbjuda hyresgästerna trygghet genom sin förvaltningskompetens.
– Förvärvet ligger helt i linje med Lanthems affärsplan för tillväxt, särskilt i regioner som Gotland där vi redan har en stark närvaro. Med vår lokala förvaltningsorganisation kan vi skapa ett ännu bättre stöd för våra hyresgäster, säger Joachim Haas, vd för Lantmännen Fastigheter.
Nils Styf, vd på Hemsö, framhåller att förvärvet visar på den fortsatta styrkan i samarbetet mellan bolagen och understryker vikten av att resurser används där de gör störst nytta.
Fokus på långsiktighet och lokal närvaro
För Lanthem är långsiktighet nyckeln. Med starka rötter i både Gotlands näringsliv och Lantmännens breda verksamhet ser bolaget förvärvet som en naturlig del av sitt engagemang i regionen.
Detta är inte den enda större fastighetsaffär Lantmännen har genomfört nyligen. Tidigare i år presenterades ett omfattande utvecklingsprojekt i Norrköpings hamn via deras samägda bolag Lantstaden.
Ekonomiska perspektiv
Ur ett företagsekonomiskt perspektiv signalerar affären en trend där fastighetsbolag i allt större utsträckning fokuserar på samhällsnytta och lokal förankring. Med en åldrande befolkning är äldreboenden en tillgång med stabil efterfrågan, och att säkra sådana tillgångar kan bli en viktig konkurrensfördel för Lanthem. Samtidigt bidrar lokal förvaltning till effektivitet och närhet till kunderna – något som både sparar kostnader och stärker varumärket.
För Gotland innebär affären inte bara nya fastighetsägare utan också en möjlighet till stabilitet och utveckling för viktiga samhällsfunktioner. Med Lanthem vid rodret kan hyresgästerna, inklusive Region Gotland, känna sig trygga i att ägandet vilar i händerna på aktörer med erfarenhet och långsiktighet som ledord.
Så medan Hemsö drar sig tillbaka från Gotland och fokuserar på andra områden, tar Lanthem ett kliv framåt – och visar att man verkligen menar allvar med sin ambition att vara en ledande aktör inom samhällsfastigheter. För Gotland är det här en investering som kan ge god avkastning i form av tryggare samhällsservice och lokalt engagemang.