När bensinpriset under tisdag denna vecka sjönk till en nivå under 20 kronor var det första gången under fem månader.
Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson säger till nyhetsbyrån Direkt att drivmedelspriserna påverkats av Opecs beslut att under sommaren öka utbudet av olja på marknaden.
Enligt Isaksson finns det samtidigt andra tecken som tyder på att pristrycket kring oljan har nått sin topp.
– Vi börjar få tidiga indikationer på att toppen i inflationen kanske kan skönjas. Men samtidigt ska man komma ihåg att inflationen är hög och den kommer också att vara fortsatt hög i närtid, vilket gör att Riksbanken är fortsatt rejält stressade, säger Isaksson till nyhetsbyrån.
Priserna på andra råvaror har också sjunkit och det kan innebära att inflationstrycket så småningom lättar.
– Det syns fler och fler tecken på att den globala ekonomin går in i en lugnare fas, och då krävs det helt enkelt mindre olja till exporter och produktion och så vidare. Vi kan bli mer och mer trygga i vår bedömning att inflationen faktiskt faller tillbaka så småningom. Givet den utveckling vi ser nu så ökar sannolikheten för att inflationen blir betydligt lägre om ett år, jämfört med i dag, anser Torbjörn Isaksson. Osäkerheten gäller sådant som Europas energisituation och läget kring den ryska gasen.
– Energipriserna föll visserligen i juli, och ganska mycket också, 10 procent. Terminspriset på el för hösten och vintern har däremot skenat. Terminspriserna är också volatila och hoppar och far mellan veckor, men just nu är de väldigt höga och det drar åt andra hållet vad gäller inflationen, säger Nordeas expert till nyhetsbyrån.