Nordisk kamp om sillen

Foto The Flco
Lästid: < 1 minut

Dela nyhet

När EU-länderna diskuterar fiske i Östersjön för 2025 står Sverige och Finland på motsatta sidor vad gäller kvoter för sill och strömming. Sverige, genom landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), förordar en kraftig nedskärning av sillkvoterna, särskilt i centrala Östersjön, för att skydda de redan utsatta bestånden. Däremot står Sverige ensamt i denna fråga.

Peter Kullgren beskriver Sveriges hållning som den mest restriktiva linjen någonsin och uttrycker oro över att Sverige står isolerat i sitt krav på kraftigt sänkta kvoter.

Finland däremot, representerat av minister Sari Essayah, argumenterar för att vetenskapliga rekommendationer stödjer en ökning av kvoterna. Essayah hänvisar till data som visar att sillbestånden håller på att återhämta sig, och att det därför finns utrymme för en mer liberal fiskekvot för 2025.

Enighet om säl och skarv

Trots att Sverige och Finland har olika åsikter om fiskekvoterna, är de enade i kampen mot säl och skarv, två arter som anses utgöra ett hot mot fiskebestånden. Både länderna vill öka jakten på dessa arter då de konsumerar stora mängder sill och strömming, vilket ytterligare försvårar situationen för fiskerinäringen.

Sverige föreslår dessutom att förbudet mot handel med sälprodukter ska tas bort, eftersom detta skulle kunna underlätta jakten på sälar och på sikt förbättra balansen i ekosystemet.

Sammanfattning

Sverige och Finland har olika syn på hur man bäst skyddar sillbestånden i Östersjön, men står enade när det gäller behovet av ökad jakt på säl och skarv. De kommande förhandlingarna i EU kommer sannolikt att bli långa och komplexa, där både ländernas egna intressen och vetenskapliga rekommendationer måste vägas mot varandra.

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil