Norsk miljardsmäll när laxexporten rasar

Laxodling i Norge | Arkivbild Mostphotos
Norge står inför en betydande utmaning inom sin laxexportsektor. Enligt Norges Sjømatråd har exporten av fisk och skaldjur sjunkit med över två miljarder norska kronor, vilket ger en total exportvolym på 12,1 miljarder norska kronor för juni 2024.

Huvudorsaken till detta kraftiga fall är problem inom laxodlingssektorn, som mött ”biologiska utmaningar” som resulterat i minskad produktionsvolym och ökad export av laxfilé istället för hela laxar.
-Biologiska utmaningar har gjort att vi sett en minskad produktionsvolym och att en större andel av vår lax går på export som filé, säger en talesperson från Norges Sjømatråd.

Norge är världens största producent av odlad lax och står för mer än hälften av den globala produktionen. Exporten av fisk och skaldjur är landets näst största exportgren, endast överträffad av olje- och gasindustrin. I juni uppgick exportvolymen av lax till 93 400 ton, vilket är en minskning med 4 procent jämfört med samma månad föregående år. Trots den minskade volymen var värdet på Norges fiskexport under första halvåret 2023 på rekordhöga nivåer, med en total exportvärde på 172 miljarder norska kronor. Detta var en ökning med 14 procent jämfört med 2022, mycket tack vare höga priser och en svag norsk krona​.

Laxen utgör en betydande del av Norges totala fiskexport, med 1,2 miljoner ton exporterad lax till ett värde av 122,5 miljarder norska kronor under 2023. Detta motsvarar 71 procent av det totala exportvärdet för alla fisk- och skaldjursexporter från Norge​ (Fish Farmer Magazine)​. Den amerikanska marknaden har visat särskilt stark efterfrågan på norsk lax, med en exportvolym som ökat med 17 procent under första halvåret 2023. Detta beror delvis på återöppningen av det kinesiska samhället efter pandemin, vilket lett till ökad försäljning av norsk lax i denna marknad​ (Fishfarming expert)​.

Sammanfattningsvis står Norge inför utmaningar med biologiska problem inom laxodlingen, vilket påverkar exportvolymen negativt. Samtidigt har höga priser och en svag norsk krona bidragit till att exportvärdet hålls uppe, men situationen kräver noggrann hantering för att undvika ytterligare negativa effekter på både export och produktion.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil