Svenska grisproducenter anser sig hårt drabbade av kostnadsökningar och annat och begär nu att handeln delar ansvaret för svenskt griskötts framtid.
Svenska grisproducenter har drabbats hårt av kostnadsökningar och händelser i vårt samhälle och omvärld, skriver branschorganisationen Sveriges grisföretagare i en pressrelease.
Utifrån det har man skrivit ett öppet brev till handeln med uppmaningen att stötta producenterna och gemensamt ta ansvar för att täcka kostnaderna – för att säkra tillgången på svenskt griskött i framtiden.
Organisationen hänvisar till en rad faktorer som gör situationen tuff för grisproducenterna – skenande priser för foder, el, GMO-fri och hållbarhetscertifierad soja, handelsgödsel och bränsle, är några av dem.
Till det kommer, tillägger man, covid-19, afrikansk svinpest och minskad export framförallt till Kina.
– De skenande kostnaderna för att producera griskött i Sverige har blivit så akut att det snart är ohållbart för många svenska grisproducenter att fortsätta producera griskött. Samtidigt ser vi, glädjande nog, en ökad efterfrågan på svenskt griskött hos konsumenterna, säger Mattias Espert som är ordförande för Sveriges grisföretagare.
– Vi tror att konsumenterna förväntar sig att vi tar ett gemensamt ansvar för att vi även fortsättningsvis ska ha svensk mat på bordet. Vi tror också att de är villiga att betala lite extra för ett kött som är producerat i Sverige. För det innebär bättre djuromsorg med lösgående grisar, knorren kvar, större ytor, halm för sysselsättning och världens lägsta antibiotikaanvändning. Dessutom används endast GMO-fri och hållbarhetscertifierad soja i fodret, tillägger Espert.