Under flera år har vi alltmer valt svenskt kött och under pandemin tilltog den trenden ytterligare. Nu kan pendeln vara på väg i andra riktningen.
Under pandemiåret 2020 ökade den svenska produktionen av kött med 5 procent och fick en marknadsandel på 72 procent.
Det var den högsta nivån på 15 år. Totalt såg vi dessutom en minskad totalkonsumtion av kött.
Det har i ett antal år varit en tydlig trend bland svenska konsumenter att i ökad utsträckning vilja ha svenskt kött och det blev än mer markant 2020.
En av förklaringarna angavs till att vi i betydligt högre grad åt hemma istället för på restriktionsomgärdade restauranger och att vi då köpte svenskt kött än vad restaurangerna väljer att göra.
Nu visar nya siffror från Jordbruksverket att den svenska marknadsandelen av kött visserligen fortfarande ökar men att takten avtagit.
För nötkött har den försvagats till och med september men det förklaras av mindre köttproduktion vilket både beror på att man sparar kor och kvigor men även på att ett högre mjölkpris har gjort att intresset för att slakta mjölkkor minskat.
När det gäller importen av matfågel till Sverige har den ökat enligt siffror som sträcker sig september 2021 ut.