Lokalproducerad honung från Coop Torsby var ett pilotprojekt som gav mersmak. Nu söker Coop Värmland fler biodlare, gärna i trakterna av Karlstad.
Sedan i somras finns det två bikupor, med cirka 60 000 bin i varje kupa, alldeles utanför Coop Torsby.
Det är resultatet av ett samarbete mellan Coop Värmland och biodlaren Ivar Myrli från Grinnemo i Gränsmark.
Nu vill Coop utvidga satsningen och i samarbete med Ivar Myrli söker man fler biodlare, gärna i Karlstadtrakten.
– Lokala produkter är en viktig del i vårt långsiktiga hållbarhetsarbete, säger Coop Värmlands hållbarhetsinspiratör Mia ”Kock-Mia” Magnusson.
– Att erbjuda honung från egna bikupor utanför butiken torde vara så lokalproducerat som det överhuvudtaget kan bli?
Bina i Torsby sköts av biodlaren Ivar Myrli från Grinnemo hallon och honung.
Förutom att Ivar har en lång erfarenhet av biskötsel är han också en verklig eldsjäl i frågan.
– Biet är ett litet djur men har ett mycket viktigt uppdrag världen över. Biet bidrar med pollineringstjänster och ser alltså till att vi även får kaffe, äpplen, jordgubbar och mycket annat, konstaterar Ivar Myrli.
– Antalet bisamhällen behöver fördubblas för att täcka in våra framtida behov av pollinering bara i Sverige. Det ska därför bli stimulerande att i samarbete med Coop Värmland hitta fler biodlare gärna i Karlstadområdet, påpekar han.
Samarbetet går till så att Coop Värmland ordnar en eller flera bikupor som placeras i anslutning till butiken.
Kuporna fylls sedan med bin från den lokala biodlaren och honungen som sedan produceras i kupan säljs sedan direkt i butiken.
Detta är möjligt tack vare att Coops medlemmar tidigare donerat delar av sina intjänade medlemspoäng till kampanjen ”Bevara Surret” som hjälper till att finansiera kuporna.
– Nu hoppas vi verkligen på att vi hittar fler biodlare runt om i Värmland. Det är bra för miljön samtidigt som honungen är så god och man kan göra massor av spännande maträtter av den, avslutar Coop Värmlands Mia Magnusson.