Från och med den 1 juli 2024 har en rad nya lagar och regeländringar införts i Sverige. Bland dessa är en särskilt välkommen nyhet för företagare och konsumenter: kravet på att spara papperskvitton har tagits bort. I stället kan företag och individer nu skanna eller fotografera sina kvitton och fakturor och därefter kasta bort originalen.
Justitieminister Gunnar Strömmer betonar att denna lagändring är en betydande förenkling, särskilt för företag:
– Det här innebär en avsevärd förenkling för många företag som kommer att slippa onödig administration och obefogade kostnader. Det här är hög tid för att anpassa dessa regler efter den digitala utvecklingen, säger Strömmer i ett pressmeddelande från regeringen.
Tidigare har företag varit tvungna att spara räkenskapsinformation i originalform i tre år, även om samma information sparats digitalt. Detta bevarandekrav har inneburit betydande kostnader och administrativa bördor för företagen. Energi- och näringsminister Ebba Busch har tidigare kommenterat förslaget och framhävt vikten av att minska regelbördan för svenska företag:
– Många företagare vittnar om en vardag med massa regelkrångel som står i vägen för dem att ägna sig åt sin kärnverksamhet. Regeringen fortsätter att arbeta för att regelbördan för svenska företag minskas. Det här förslaget är ett välkommet steg som många har väntat på, säger Ebba Busch.
Enligt regeringens uppskattningar kommer den nya lagen att spara svenska företag cirka 3,9 miljarder kronor per år. Detta innebär att företag kan fokusera mer på sin kärnverksamhet och mindre på administration och hantering av pappersdokument. För konsumenter innebär lagändringen också en förenkling. Nu behöver man inte längre oroa sig för att förvara papperskvitton för eventuella returer eller garantier, utan kan enkelt digitalisera sina kvitton och hålla ordning på dem elektroniskt.
Den nya lagen om att skanna och digitalisera kvitton, som trädde i kraft den 1 juli 2024, är en betydande förändring som väntas förenkla vardagen för både företag och konsumenter. Med minskade administrativa bördor och betydande ekonomiska besparingar ser framtiden ljus ut för svenska företag i en allt mer digitaliserad värld.