Ny metod för utvinning av protein 

Havsallat odlas i tankar | Fotograf Sophie Steinhagen

Lästid: 2 minuter

Dela nyhet

Forskare vid Chalmers tekniska högskola har utvecklat en banbrytande metod för att utvinna protein från havssallat, en sorts tång, vilket kan revolutionera tillgången till hållbara proteinkällor. Den nya tekniken är tre gånger så effektiv som tidigare metoder och kan bana väg för innovativa produkter som tångburgare och proteinsmoothies.

Havssallat, som tillhör makroalgerna och ofta hittas längs svenska kuster, är en näringsrik proteinkälla som odlas utan att kräva vattning, gödsel eller bekämpningsmedel. Den innehåller inte bara proteiner, utan även viktiga näringsämnen som vitamin B12 och marina omega-3-fettsyror. Dessa näringsämnen gör tång till ett lovande alternativ för dem som söker hållbara och näringsrika livsmedel.

João Trigo, doktor i livsmedelsvetenskap på Chalmers |
Foto Chalmers tekniska högskola

− Det smakar umami med en viss sälta trots att det inte innehåller så höga halter vanligt salt. Jag skulle säga att det är en bra smakförstärkare i fisk- och skaldjursrätter, men möjligheterna att utforska är oändliga. Varför inte i proteinsmoothies eller som havsburgare? säger João Trigo, doktor i livsmedelsvetenskap på Chalmers, om det mörkt gröna pulver som är ett koncentrat av proteiner från havssallat, vars vetenskapliga namn är Ulva fenestrata.

Enligt Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers och projektkoordinator för forskningsinitiativet Cirkalg, kan denna metod leda till en större mångfald av proteinkällor i våra livsmedel:
-Alger är ett utmärkt komplement till befintliga vegetabiliska proteiner och kan spela en avgörande roll i övergången till en mer hållbar matproduktion.

Ingrid Undeland
Professor Biologi och Bioteknik, Livsmedelsvetenskap | Foto Anna-Lena Lundqvist

Ny extraktionsmetod ger genombrott

Den nya metoden bygger på att bryta ner havssallatens cellmembran och utvinna proteiner med en alkalisk lösning. Resultatet är ett proteinrikt pulver som, förutom att det kan användas i mat, också anrikas med näringsämnen som omega-3 och vitamin B12. Metoden gör det ekonomiskt mer lönsamt att använda tång som livsmedelsingrediens, vilket kan öka dess kommersiella potential.

Odling med restvatten från sjömatsindustrin

Ett innovativt inslag i projektet är odlingsförsök där havssallat växer i vatten från sjömatsindustrin. Denna metod ökar inte bara proteinhalten i tången utan bidrar även till att återcirkulera näringsämnen, vilket gör produktionen ännu mer hållbar.

Potential för en cirkulär livsmedelsindustri

Forskarna ser också möjligheter att använda andra delar av algen för livsmedel, material eller medicinska ändamål. Undeland betonar vikten av att minimera avfall och maximera nyttan:
-Målet är att inga molekyler ska gå till spillo, för att säkerställa både hållbarhet och kommersiella möjligheter.

Den nya metoden kan få stor betydelse i omställningen till en mer hållbar livsmedelsindustri och öppnar dörrar för nya innovationer inom både mat och hälsa.

Annons

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil