I det gamla kvarnområdet vid Järna söder om Södertälje, bredvid den karaktäristiska kvarnen vid E4:an vid Moraån, har nu Saltå kafé öppnat igen med mat, gårdsbutik och upplevelser.
– Det är på den här sidan E4:an det händer – och hela utbudet finner du på den nylanserade hemsidan kulturbygge.nu där ortens utflyktsdestinationer samlats. Nu gör vi en gemensam satsning tillsammans med Kulturbygge i Ytterjärna, som också driver Saltå kafé, berättar Jonas Regnér som är vd för Saltå kvarn.
– I år är det premiär för Kulturbygges nya kök, och att driva Saltå kafé är ett spännande och kul komplement till Kulturbygges egen satsning på lunch- och kvällsöppen servering här i Ytterjärna, säger Kulturbygges vd Staffan Jonsson.
– Speciellt för Saltå Kafé har vi skapat en ekologisk räkmacka – ”Saltåräkan” – som visat sig väldigt populär under våra första öppningsdagar. Ambitionen är att fortsätta utveckla Saltå och Ytterjärna sm destination och i år har man exempelvis premiär för insektshotell, naturupptäcksfärd längs ån, frågesport och en miniåker där man kan uppleva de fem sädesslag man har.
Man rekommenderar även en utflykt till Kulturbygge i Ytterjärna med unik arkitektur, ekopark och kvällsöppen servering.
Saltå kvarns historia och arv är en del av miljön med berättelser om varför man kallar Saltåplatsen för ekologins vagga.
I det 50-årsjubilerande surdegsbageriet skapas bakverk och surdegsbröd av Saltå kvarns bagare med enbart ekologiska råvaror.