1 juli förra året kom ett på förhand omdiskuterat förbud mot rökning på uteserveringar och andra offentliga plats, exempelvis hållplatser och utanför butiker.
Ett drygt år senare säger 90 procent i undersökningar att de känner till förbudet och 78 procent att de upplever det som positivt.
– För nedskräpningen av fimpar har det dock inte varit helt positivt. Tidigare kunde handlare och restauranger ha en askkopp utanför lokalen, men i och med förbudet har dessa tvingats tas bort. Det innebär att många fimpar i stället hamnar på gatan ett par meter bort, där de inte hör hemma, skriver Bengt Hedlund, vd för Convenience Sweden i en debattartikel.
– Med ett år i backspegeln har förbudet mot rökning i offentliga miljöer i huvudsak varit positivt för samhället. Det är bra att människor som inte vill utsättas för cigarettrök har möjlighet att göra det, konstaterar Bengt Hedlund.
Samtidigt ser han negativa aspekter på hur förbudet genomförts.
– Det vi kan se har varit negativt och som sannolikt inte var en genomtänkt konsekvens av förbudet är att även askkopparna har försvunnit från många platser, inklusive entréerna vill våra medlemmars butiker. Samtidigt är fimpar ett stort nedskräpningsproblem som sprider både gifter och mikroplaster i naturen, påpekar han.
En sådan åtgärd handlar om den utbredda omfattning som fimpar i naturen fått och fortsätter skapa.
– Slutligen är det även dags att börja bötfälla nedskräpning av fimpar. Det är inte lagligt att kasta fimpar på marken i dagsläget, men enligt Riksåklagarens föreskrifter bedöms det som en ringa företeelse och är därför inte straffbar. Men varje år kastas nära en miljard cigarettfimpar i naturen, det är inte rimligt att det ska kunna fortgå ostraffat, resonerar Hedlund.
– Politiker, hjälp oss styra mot mindre farliga tobaksprodukter som inte skräpar ned och se till att nedskräpning av fimpar bötfälls. Det vore gott för både hälsa och miljö, blir Hedlunds summering och avslutning.