Sverige står inför en allvarlig folkhälsoutmaning. Den ökande konsumtionen av livsmedel som är rika på fett, socker och salt har lett till fler fall av livsstilsrelaterade sjukdomar, vilket riskerar att ytterligare försämra hälsoläget i Sverige. PUSHrapport, framtagen av den meriterade matematikern Helen Johnson, förutspår att fler än var femte vuxen svensk kan komma att lida av obesitas år 2035, baserat på data från bland annat Folkhälsomyndigheten.
– Våra prognoser är verkligt oroande. Jag har aldrig sett data som så tydligt pekar mot en negativ framtid, säger Helen Johnson på konsultfirman Safinea. Hon påpekar dock att fler studier behövs för att fastställa orsakssambanden bakom utvecklingen.
Folkhälsa och nationell säkerhet kopplas samman
Denna negativa utveckling kan få allvarliga konsekvenser för Sveriges försvarsförmåga. Även om Försvarsmakten i dagsläget klarar av att fylla sina rekryteringskvoter, kan framtida kris- eller krigssituationer kompliceras om en stor del av befolkningen saknar den fysiska förmågan att utföra militära uppgifter.
– Vi riskerar att en betydande del av Sveriges befolkning inte är i fysisk form att hantera framtida säkerhetsutmaningar. Kostrelaterad ohälsa kan i framtiden begränsa antalet lämpliga rekryter till Försvarsmakten, säger Anna Jörnvi, projektledare på Dietisternas Riksförbund och mobiliseringsansvarig i PUSH.
Framtidsupplevelsen ”Värvningskontoret 2035” – en varning
För att öka medvetenheten om sambandet mellan ohälsosamma matvanor och nationell säkerhet, bjuder PUSH in till framtidsupplevelsen ”Värvningskontoret 2035”. Besökare på Mynttorget i Stockholm kan delta i denna upplevelse mellan den 15–17 oktober.
– Genom ’Värvningskontoret 2035’ vill vi visa hur ohälsosamma matvanor kan påverka Sveriges försvarsförmåga. Det här är inte bara en fråga om individens hälsa – det handlar om Sveriges säkerhet, säger Amanda Allvin, projektledare på Livsmedelsakademin och för PUSH.
Fakta om kost och folkhälsa i Sverige
- Konsumtionen av HFSS-livsmedel har kopplats till ökande förekomst av obesitas, typ 2-diabetes och hjärtsjukdomar.
- Idag lever 16 procent av svenskarna med obesitas, och typ 2-diabetes påverkar över en halv miljon människor i landet.
- Folkhälsomyndigheten uppskattar att kostnaderna för obesitas är cirka 125 miljarder kronor årligen – samma belopp som Sveriges försvarsbudget 2024.
Välkomna till presskonferensen den 15 oktober
Den 15 oktober kl 10.00 hålls en presskonferens vid Mynttorget med en expertpanel bestående av bland andra:
- Claes Ivgren, Generalläkare vid Försvarsmakten
- Helen Johnson, meriterad matematiker, tidigare WHO och EU-kommissionen
- Anna Jörnvi, leg. dietist och projektledare, Dietisternas Riksförbund/PUSH
Här ges möjligheten att diskutera framtidens utmaningar för Sveriges folkhälsa och säkerhet. Presskonferensen livesänds även online, och media är inbjudna att delta i dialogen kring hur dessa trender kan vändas.