Ett brett samarbete kring matdistribution via Norrmejeriers transportfordon är ett ökande logistikalternativ i norr, ett som tryggar matförsörjningen.
Mat från ett hundratal livsmedelsproducenter åker regelbundet med i Norrmejeriers transportbilar. På så sätt blir leveranserna till butiker i norra Sverige mer hållbara, skriver Norrmejerier i sin hållbarhetsredovisning.
Under 2020 ökade andelen samdistribuerade livsmedel i Norrmejeriers regi med nästan 9 procent.
– Coronapandemin har visat att Sverige behöver öka den inhemska livsmedelsförsörjningen. Våra samordnade transporter bidrar till att norrlänningarna får färska livsmedel, vilket i sin tur gynnar en stabil svensk matproduktion, säger Norrmejeriers hållbarhetsdirektör Anna-Karin Karlsson.
– Samtidigt bidrar samdistributionen till minskad klimatpåverkan, genom reducerade koldioxidutsläpp, tillägger hon.
Enligt principen ”den mest hållbara milen är den som aldrig behöver köras” bedriver Norrmejerier ett löpande arbete med att samordna och optimera transporterna av livsmedel i Norrland, skriver företaget.
Under 2020 ökade andelen samdistribuerad volym i företagets regi med 8,7 procent jämfört med 2019 – och utgör nu 64,2 procent av Norrmejeriers totala godsvolym.
– Omställningen till mer hållbara transporter är en utmaning för hela branschen och kanske särskilt i Norrland, där vi förser människor från Riksgränsen i norr till Sundsvall i söder med mat. Samdistributionen är en viktig del av vår verksamhet och en förutsättning för en levande landsbygd i norra Sverige, säger Anna-Karin Karlsson.
Totalt åker varor från drygt 100 livsmedelsföretag på regelbunden basis med i Norrmejeriers Lincargo-bilar till cirka 1 800 butiker i norra Sverige.
Transporter är en av Norrmejeriers största utmaningar framåt för minskad klimatpåverkan, anser företaget som har som målsättning att all frakt av mejeriprodukter senast år 2030 ska köras på 100 procent förnybara drivmedel, att jämföra med nuvarande andel på 38 procent.