På Återvinningens dag den 29 september uppmärksammas vikten av återvinning och återbruk för miljön. Samtidigt som vi hyllar framstegen måste vi också fokusera på det som fortfarande inte källsorteras – särskilt plastförpackningar. En ny jämförelse från Svensk Plaståtervinning visar att plastförpackningar som inte återvinns och istället går till förbränning ger upphov till utsläpp som är lika stora som hela Sveriges inrikesflyg. För att komma till rätta med detta krävs en bred samhällsinsats där alla måste delta.
I Sverige samlas endast 30 procent av hushållens plastförpackningar in för återvinning. Resterande 70 procent, som motsvarar 190 000 ton per år, förbränns istället och orsakar stora utsläpp. Utsläppen från dessa plastförpackningar uppgår till ungefär 513 000 ton koldioxidekvivalenter (CO2e), vilket motsvarar utsläppen från inrikesflyget. Mattias Philipsson, VD för Svensk Plaståtervinning, understryker vikten av att fler hushåll förbättrar sin källsortering för att minska dessa utsläpp.
— Vi har länge diskuterat att minska flygandet för miljöns skull, men att slänga plastförpackningar i hushållssoporna har en liknande negativ påverkan på klimatet. Om vi vill ställa om till en cirkulär ekonomi och minska utsläppen, måste alla vara med och sortera sina plastförpackningar, säger Philipsson.
Totalt producerar svenska hushåll omkring 260 000 ton plastförpackningsavfall årligen. Av dessa samlas endast cirka 70 000 ton in för återvinning, vilket innebär att mer än två tredjedelar går till förbränning. Plast som förbränns bidrar direkt till utsläpp, och med tanke på att 40 procent av plasten i svenska avfallsanläggningar består av förpackningar, finns det en enorm potential för förbättring.
Infrastrukturen för bättre källsortering finns redan på plats i Sverige. Återvinningsstationer och fastighetsnära insamling gör det enklare för hushåll att sortera rätt. Fastighetsnära insamling, som håller på att rullas ut i Sveriges kommuner, kommer att underlätta för fler att bidra till en mer cirkulär plastekonomi.
— Återvinningens dag är en viktig påminnelse om vad vi har uppnått, men också om vad som fortfarande behöver göras. Om vi verkligen ska nå våra miljömål och ställa om till en cirkulär plastekonomi, måste fler förstå vikten av att källsortera varje dag, fortsätter Philipsson.
Dagen för återvinning sammanfaller också med Climate Week i New York, en global händelse som samlar aktörer för att diskutera klimatlösningar. Det är en viktig påminnelse om att vi alla, oavsett var vi befinner oss, har ett ansvar för att minska vår påverkan på miljön.
Återvinningens dag ger oss alla en chans att reflektera över våra vanor och hur vi kan göra en skillnad för framtiden. Det är genom dagliga små insatser, som att källsortera plastförpackningar, som vi kan bidra till att minska de växthusgasutsläpp som plastförbränningen orsakar. Genom att ta ansvar för vår källsortering kan vi alla hjälpa till att bygga en hållbar och cirkulär plastekonomi.