Dagligvarubolaget Orkla gör jätteinvestering i svensk livsmedelsproduktion och investerar cirka 300 msek i sitt paj- och pizzabageri i Vansbro, skriver den norska koncernen i en pressrelease.
Marknaden för fryst matpaj har ökat med närmare 30 procent de senaste tre åren, förklarar man som bakgrund till satsningen som innebär att med investeringen fördubblar bolaget sin kapacitet för pajtillverkning, vilket även möjliggör ökad export av svensktillverkade pajer.
– Marknadsutvecklingen hänger ihop med den explosionsartade utvecklingen av växtbaserad mat där nya växtbaserade pajer, piroger och pizza från Orklas varumärken Anamma och Felix Veggie är med och driver utvecklingen, säger Henrik Julin som är vd för Orkla Foods Sverige.
Idag tillagas ca 3 500 ton paj och drygt 7 200 ton pizza per år, för Orklas varumärken Grandiosa, Felix och Anamma, på Orklas bageri i Vansbro.
Efterfrågan innebär nu att produktionskapaciteten behöver öka. Genom en investering på 300 miljoner kronor ska bolaget säkra fortsatt tillväxt i anläggningen som idag går på full kapacitet.
– Investeringen möjliggör även en ökad export av pizza och paj, där framför allt växtbaserade pajer, piroger och pizzor efterfrågas för export i övriga nordiska länder, men även i Baltikum, säger Henrik Julin.