En undersökning Brödinstitutet låtit göra visar att många är osäkra och har dålig kunskap om vilken mat som egentligen är hälsosam och klimatsmart.
Att fullkorn är den enskilda kostfaktor som förebygger ohälsa allra mest är inte etablerat i Sverige, skriver Brödinstitutet i en pressrelease. Inte heller att bröd och andra spannmålsprodukter är något av det mest klimatsmarta vi kan äta, tillägger man.
Samtidigt visar opinionsundersökningen Brödtermometern att färre av de svarande nu oroar sig för vad de äter och att trenden att färre äter lågkolhydratkost fortsätter.
Brödtermometern, nu inne på sitt nionde år, visar på flera intressanta rön. En av dem är att på frågan ’Tänk dig att du skulle ändra dina kostvanor för att må bättre och därför försöka äta mer hälsosamt, på vilket sätt skulle du lägga om din kost?’ svarar 46 procent att de vill äta mer fullkorn och fibrer. Men, samtidigt vill 56 procent av dessa äta mindre kolhydrater och 31 procent mindre gluten.
Läs mer om våra attityder kring bröd och hälsosam mat i Butikstrender 1/2021