Det totala svenska beståndet av ostronört har kraschat under senare år. Under förra årets inventering kunde endast fyrtio plantor hittas.
Orsaken är ett allt varmare klimat.
Ostronörtens frö behöver en köldperiod under vintern för att gro. Värme och torka gör att både groddplantor och vuxna plantor dör under sommaren.
I en kommande artikel i Svensk Botanisk Tidskrift framgår det att antalet plantor minskat med nästan 80 procent sedan 2009.
Tore Mattsson och Olle Molander har inventerat ostronört på Västkusten på uppdrag av Länsstyrelsen i Västra Götalands län.
– Förra året hittade vi bara 30 blommande plantor i hela Sverige. Av de fanns 22 på en enda växtplats, på övriga fanns det bara en till fyra växter per plats, berättar Tore Matsson.
– Ostronörten har helt enkelt kraschat helt, den ena växtplatsen efter den andra försvinner.
– Den stora orsaken till den kraftiga minskningen är att arten inte är anpassad till ett varmt klimat, säger Tore Mattsson. Det är en arktisk växt som har haft utpostlokaler här hos oss i södern. Det är samma trend i hela västra Europa. Ostronörten minskar i södra Norge och i Skottland och den är helt borta i övriga Storbritannien och Danmark.