”Otillbörliga metoder ska inte förekomma”

”Otillbörliga metoder ska inte förekomma”
Jörgen Friman, vd för DLF. Foto: DLF

Lästid: < 1 minut

Dela nyhet

DLF, Dagligvaruleverantörers förbund, välkomnar att regeringen avser att lägga fram ett förslag mot otillbörliga handelsmetoder, EU-direktivet UTP.

DLF, Dagligvaruleverantörers förbund, välkomnar att regeringen avser att lägga fram ett förslag mot otillbörliga handelsmetoder, EU-direktivet UTP.

I fredags överlämnade regeringen sitt förslag till svensk implementering av EU-direktivet om otillbörliga metoder i livsmedelskedjan till lagrådet för synpunkter.
Förslaget är i linje med utredarens förslag och innebär en förenklad rak implementering, istället för direktivets byråkratiska modell med en ”omsättnings­trappa”, skriver DLF i sin pressrelease där man även påpekar att i förslaget undantas köpare (butiker och restauranger) med en omsättning understigande 2 miljoner euro från lagstiftningen.

– Vi välkomnar att regeringen avser att lägga fram ett förslag för riksdagen om en lag som ska stävja otillbörliga handelsmetoder och att lagen inte innehåller någon omsättningstrappa. Otillbörliga handelsmetoder ska inte förekomma oavsett storlek på företag, säger Jörgen Friman, vd för DLF.

Häromdagen gick Svensk handel genom vd Karin Johansson till hårt angrepp mot regeringens förslag.
Svensk handel anser att regeringen helt missat grundtanken i det ursprungliga initiativet från EU.

EU-direktivet om otillbörliga handelsmetoder i livsmedelskedjan, det så kallade UTP-direktivet, syftar till att förbjuda ett antal affärsmetoder som anses förekomma ofta i dagligvarubranschen.
Exempel på metoder som lagstiftningen nu förbjuder är kredit­tider längre än 30 dagar, ensidigt ändrade villkor i ingångna avtal, hot om att vidta kommersiella repressalier samt användande eller röjande av företagshemligheter, sammanfattar DLF i sin pressrelease.

Lagrådet ska nu gå igenom förslaget och se om lagförslaget är kompatibelt med svensk lagstiftning i övrigt och fyller de andra krav som kan ställas.
Sedan kommer en proposition att föreläggas riksdagen med tidtabellen att lagen ska kunna träda i kraft 1 november i år.

Annons

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil